Antennitietoa Ota yhteytt√§ ūüáęūüáģ Kotiantenni (Suomeksi) ūüá™ūüáļ Nordic Antenna (In English)

Nopea toimitus omalta varastolta! 30 vuoden kokemuksella asiantuntevaa palvelua! ‚úĆ

TV kanavat ei näy! Kuinka ratkaista TV-kuvan häiriöt?

TV-kuvassa saattaa paikoin esiinty√§ kuvan p√§tkimist√§, piksel√∂inti√§ tai kuva ei n√§y ollenkaan. H√§iri√∂n syyn√§ voi olla vika TV-vastaanottimessa tai ongelma antennij√§rjestelm√§ss√§. Toisinaan syy voi johtua verkon huollosta tai muusta katkoksesta.

TV-kuvan h√§iri√∂t on onneksi mahdollista korjata my√∂s itse. T√§ss√§ artikkelissa k√§ymme l√§pi mitk√§ ovat tyypillisimpi√§ antenniverkon ongelmien aiheuttajia ja mill√§ tavoin antenniviat voidaan korjata. Tarvittaessa voidaan k√§√§nty√§ viel√§ antenniasentajan puoleen.

Voit my√∂s ottaa meihin yhteytt√§, niin ratkotaan yhdess√§ TV-kuvan murheet.

Vianselvitys TV-kuvan pätkimiseen

1. Viallinen osa j√§rjestelm√§ss√§TV-signaaliin liittyv√§t ongelmat voivat johtua rikkin√§isest√§ laitteesta antennij√§rjestelm√§ss√§ tai esimerkiksi kosteuden p√§√§syst√§ antennin symmikoteloon tai liitoksien ja kaapelin vaurioitumisesta. Ukkoskelill√§ verkkolaitteet voivat menn√§ rikki.

Yleisimpiä syitä TV-kuvan ongelmille on viallinen liitosjohto television ja antennirasian välillä tai vioittunut mastovahvistin tai verkkolaite.

2. Ulkoiset häiriötUlkoisia häiriöitä esiintyy useimmiten silloin, kun käytössä on vanha vahvistin, joka vahvistaa myös LTE-signaaleja ja aiheuttaa siten yliohjausta. Häiriöitä voi aiheuttaa myös sähkölaitteen aiheuttama häiriö ( esim. sähköpaimen ) tai väärin kytketty tai viallinen sähkölaite.
3. Virheellinen antennijärjestelmä tai virheellisesti mitoitettu järjestelmä

Signaalin pätkimistä voi aiheuttaa myös heikkotehoinen antenni tai vahvistin. Järjestelmän laitteet on voitu mitoittaa oikein alunperin, mutta ajan kuluessa esimerkiksi puiden kasvu voi estää signaalin etenemistä ja tällöin tarvitaan entistä enemmän vahvistusta. Tähän lisäksi talvisin lumentulo voi vaikuttaa merkittävästikin antennin vastaanottaman signaalin määrään. Antennin suuntaus on myös hyvä tarkistaa.

Tehokkaampien laitteiden tarve voi tulla eteen myös tilanteissa, jolloin sisäverkkoa on laajennettu eli on otettu käyttöön uusi TV:n katselupiste tai ketjuverkko on muuten tullut liian pitkäksi.

Toisinaan myös liian tehokas vahvistin jo alunperin vahvassa kentässä voi aiheuttaa yliohjausta.

4. MaastoesteetMaastoesteet antennin ja lähetysaseman välissä vaikuttavat etenkin antennin asennuspaikan välittömässä läheisyydessä. Asennuspaikkaa valitessa onkin hyvä huomioida lähetysaseman suuntaan olevat korkeat kalliot, tiheä puusto ja muut korkeat maastoesteet. Tehokkailla laitteilla, oikealla suuntauksella ja korkeudella voidaan kuitenkin vastaanottaa signaalia myös haastavissa olosuhteissa.
5. Televisio tai digiboksiTV-kuvan ongelmia voi aiheuttaa myös viallinen televisio tai digiboksi. Helpoin tapa todeta vika on kokeilla toista televisiota tai digiboksia.
6. RadiokeliMelko harvinainen, mutta mahdollinen ilmiö on niin sanottu radiokeli. Tällöin häiriöitä aiheuttaa kaukana oleva toinen lähetin, jonka signaali kantautuu kauemmas kuin normaalisti.


Kuinka antenniviat voidaan ratkaista?

1. Viallisen osan vaihtaminen

Helpointa on selvitt√§√§ ensin kaapeleiden ja varsinkin liitoskohtien kunto. T√§m√§n j√§lkeen kannattaa tarkistaa verkkolaitteiden ja antennin fyysinen kunto. Vian selvityksen avuksi voidaan k√§ytt√§√§ my√∂s television signaalimittaria, joka saattaa l√∂yty√§ television asetusvalikosta riippuen television mallista. Signaalimittarin vihre√§ valo indikoi, ett√§ verkko on kunnossa. On kuitenkin hyv√§ tarkistaa my√∂s signaalin laatu ja teho. Laatu alhaalla kertoo yleens√§ viasta ja jos signaalik√§yr√§ heiluu, niin tehoa on liian v√§h√§n ja j√§rjestelm√§√§n tarvitaan antennivahvistin. Ohessa antennij√§rjestelm√§n eri osia, jotka vaihtamalla tai lis√§√§m√§ll√§ saadaan TV-kuvan ongelmat katoamaan.

TV-antenni

Useimmiten antennij√§rjestelm√§n vika l√∂ytyy muualta kuin antennista, mutta toisinaan my√∂s TV-antenni voi vaurioitua esimerkiksi s√§√§olosuhteiden vuoksi. Viat ilmenev√§t joko elementtien eli "piikkien" rikkoutumisella tai TV-antennin symmikoteloon eli kaapelin kytkent√§rasiaan on tullut kosteutta. TV-antenni voidaan vaihtaa tehokkaampaan vaihtoehtoon tai erilaiseen malliin, joka soveltuu s√§√§olosuhteiden takia kohteeseen paremmin. TV-antennien tuoteryhm√§st√§ l√∂yd√§t Triax ja Fagor -antennit kaikenlaisiin kohteisiin: TV-antennit

Siirry tuoteryhmään TV-antennit klikkaamalla kuvaa.


Mastovahvistin ja verkkolaite

Antennin kanssa on suositeltavaa käyttää mastovahvistinta ja verkkolaitteen yhdistelmää, kun olosuhteet signaalin vastaanottoon ovat haastavat tai matka lähimmälle TV-lähettimelle on hyvin kaukana. Vahvistimen vaihto on syytä tehdä myös silloin, kun käytössä on vanha vahvistin, joka vahvistaa myös LTE-signaaleja ja näin aiheuttaa häiriöitä televisiokuvalle yliohjauksella. Signaalin tehon ollessa huono on hyvä vaihtaa vahvistin tehokkaampaan malliin. Verkkolaitteen suosittelemme vaihtamaan samaan aikaan jo yhteensopivuudenkin takia. Muutoin on hyvä selvittää, että jännite on laitteessa sama kuin mastovahvistimessa. Verkkolaite voi olla rikki myös siten, että jännitettä tulee, mutta laite rikkoo signaalin ja siten aiheuttaa kuvassa pikselöintiä.

Linjavahvistin

Vaihtoehtona mastovahvistimelle ja verkkolaitteelle on linjavahvistin, jota k√§ytet√§√§n sis√§tiloissa antennin ja TV-vastaanottimen v√§liss√§. Linjavahvistin on suunniteltu k√§ytett√§v√§ksi tilanteissa, joissa television katselupisteit√§ halutaan lis√§t√§ tai nykyist√§ signaalia vahvistaa.

Liittimet ja kaapelit

Liitosjohtojen laatu vaihtelee merkitt√§v√§sti ja monissa vikakohteissa antenniongelma l√∂ytyykin juuri liitosjohdosta. Toisinaan ongelmanratkaisuun riitt√§√§ vain liitosjohdon vaihto eli antennijohto, joka yhdistet√§√§n televisioon. Suosittelemme k√§ytt√§m√§√§n aina itse tehty√§ liitosjohtoa. ( esim. TV-liitosjohto PRO )

My√∂s muut liitoskohdat antennij√§rjestelm√§ss√§ on syyt√§ tarkistaa, koska vanha liitos on voinut kostua tai muuten menn√§ huonokuntoiseksi. Itse antennikaapeli on voinut hapertua ja joskus my√∂s el√§imet voivat tehd√§ vahinkoja j√§rjestelm√§n eri osille. On hyv√§ tarpeen tullen vaihtaa my√∂s antennikaapeli ja liittimet. ( esim. Fagor CCF 020 ja F-liitin 6,8mm kierrett√§v√§ )


2. Ulkoisten häiriöiden korjaaminen

Vanha vahvistin, joka vahvistaa my√∂s LTE signaaleja ja aiheuttaa siten yliohjausta. Osa TV-signaalin l√§hetykseen k√§ytetyist√§ taajuusalueista on otettu LTE-k√§ytt√∂√∂n l√§hivuosien aikana ja t√§st√§ syyst√§ yli 5 vuotta vanhat vahvistimet, joissa ei ole LTE700 suojausta menev√§t helposti tukkoon ja aiheuttavat h√§iri√∂it√§ TV-kuvaan piksel√∂itymisen√§. Vika korjaantuu vaihtamalla vahvistin LTE700-suojatuksi (esim. Fagor AML 910 Kit vahvistinpaketti ) tai asentamalla antennin ja vahvistimen v√§liin LTE suotin. ( esim. Fagor LTE-suodin LBF M-694 )

- On hyv√§ tarkistaa my√∂s muiden s√§hk√∂laitteiden kytkenn√§t ja niiden kunto. Toisinaan jokin vioittunut laite antaa h√§iri√∂signaaleja antennij√§rjestelm√§√§n, joka aiheuttaa TV-kuvassa h√§iri√∂it√§.


3. Antennijärjestelmän optimaalinen mitoitus

Antennij√§rjestelm√§n optimaalinen mitoitus on t√§rke√§√§, jotta signaalin laatu ja teho saadaan pysym√§√§n laadukkaana. Puiden kasvu antennin v√§litt√∂m√§ss√§ l√§heisyydess√§ tukiaseman suuntaan, s√§√§olosuhteet ja sis√§verkon laajennus ovat useimmiten syit√§ milloin signaalin teho ja/tai laatu saattaa heikenty√§. Toimenpiteen√§ t√§ll√∂in laitteen vaihto tehokkaampaan.

Sis√§verkon aiheuttaessa liian suuren vaimennuksen ( useita antennirasioita tai liian pitk√§ ketjuverkko ) on vaihtoehtona lis√§t√§ j√§rjestelm√§√§n linjavahvistin. Sis√§verkon aiheuttamat h√§iri√∂t voidaan ratkaista toisinaan my√∂s olemassa olevilla komponenteilla, mutta t√§m√§ vaatii jo jonkinmoista j√§rjestelm√§n ja komponenttien tuntemusta.

Toisinaan k√§yt√∂ss√§ voi olla my√∂s liian tehokas vahvistin, joka aiheuttaa vahvassa kent√§ss√§ liikaa vahvistusta ja siten aiheutuu yliohjausta. V√§lill√§ vahvistinta ei tarvita lainkaan ja ongelmat voivat korjaantua vahvistimen poistamisella tai vaihtamalla vahvistin malliin, jossa vahvistusteho ei ole niin suuri.

4. Maastoesteiden huomioiminen

Maastoesteiden vaikutus signaalien etenemiseen vaikuttaa toisinaan merkitt√§v√§sti ja onkin t√§rke√§√§ huomioida n√§m√§ seikat antennia asentaessa. Antennin asennuksen ja suuntauksen yhteydess√§ on erityisen t√§rke√§√§ kiinnitt√§√§ huomioita asennuspaikan v√§litt√∂m√§ss√§ l√§heisyydess√§ olevat maastoesteet. Muun muassa korkeat kalliot ja talot tukiaseman suuntaan vaikuttavat signaalin etenemiseen merkitt√§v√§sti.

Puissakin on huomattava ero kes√§ll√§ ja talvella. Esim. kosteat tiivit havupuut toimivat melkoisena signaalin vaimentimena. Kes√§ll√§ lehtien tullessa puihin signaalitasot laskevat selv√§sti. T√§ss√§ tilanteessa vaikuttavin keino on asentaa antenni mahdollisimman korkealla. T√§h√§n tarkoitukseen soveltuva tuote on esimerkiksi Kotiantennin mastopaketti.

Joissain tapauksissa voidaan hy√∂dynt√§√§ maaston muotoja asentamalla antenni esimerkiksi edess√§ olevan kallion p√§√§lle. T√§ll√∂in signaali voidaan tuoda televisiolle maakaapelilla. ( esim. TRIAX KOKA 99 HD Plus PE antennikaapeli )

Asennuspaikkaa valitessa onkin siis hyvä huomioida lähetysaseman suuntaan olevat korkeat kalliot, tiheä puusto ja muut korkeat maastoesteet. Tehokkailla laitteilla, oikealla suuntauksella ja korkeudella voidaan kuitenkin vastaanottaa signaalia myös haastavissa olosuhteissa.

5. TV:n tai digiboksin vaihtaminenToisinaan TV-kuvan ongelmat voivat aiheutua my√∂s vioittuneesta televisiosta tai digiboksista. Helpoin tapa vian toteamiseen on kokeilla toista vastaanotinta. On hyv√§ varmistaa my√∂s television liitosjohdon kunto. T√§m√§ j√§rjestelm√§n edullisin osa on hyvin usein antenniverkon h√§iri√∂iden aiheuttaja. Ratkaisuna on vaihtaa liitosjohto uuteen, kuten TV-liitosjohto PRO:hon.


6. Radiokeli-ilmiö

Ilmakeh√§ss√§ on ilmi√∂it√§, jotka aiheuttavat niin sanotun radiokelin. Ilmi√∂ esiintyy tyypillisesti ainakin saaristossa ja muilla avoimilla paikoilla. Ongelma syntyy, kun signaali kantautuu l√§hettimest√§, josta sen ei olisi tarkoitus kantautua ja siten aiheuttaa h√§iri√∂it√§ toisaalle. Ilmi√∂st√§ kerrotaan mm. viestint√§viraston sivuilla ja oheisella videolla. Ongelmia on eritt√§in hankala korjata, mutta ilmi√∂ on onneksi melko harvinainen. T√§m√§n lis√§ksi Digita yleens√§ tiedottaa radiokeleist√§ ja ongelma poistuu useimmiten itsest√§√§n jonkin ajan p√§√§st√§. Radiokelin aiheuttamat ongelmat voidaan korjata suuremmalla ja tehokkaammalla antennilla kuten Triax Unix 100 UHF-antenni (LTE 700)


Lue vielä lisää tai ota meihin yhteyttä:


Antennioppaaseen
on koottu Kotiantennin artikkeleja oikean antennin valintaan, antennin asennukseen ja antennin suuntaamiseen liittyen. Oppaistamme saat myös yleisesti tietoa TV- ja 4G/5G -asioista.

Jos antenniasiat vielä askarruttavat, voit myös ottaa meihin yhteyttä.

Kotiantenni maksutavat
Ostoskorisi on tyhjä

Toimitusehdot

30.5.2020

Kotiantenni Oy
Rakentajantie 31
20780 Kaarina

0402589168
info@kotiantenni.fi
www.kotiantenni.fi
3261319-4

Kauppa myy tuotteita täysi-ikäisille yksityishenkilöille. Tuotteiden hinnat sisältävät arvonlisäveron. Pidätämme oikeuden hintojen ja toimituskulujen muutoksiin.

Tilaaminen

Tuotteet tilataan verkkokaupassa siirtämällä ne ostoskoriin ja maksamalla ostoskorin sisältö verkkomaksupalvelussa. Kaikki asiakastiedot käsitellään luottamuksellisesti. Tilauksen yhteydessä kysyttyjä yhteystietoja ei käytetä muuhun kuin tilauksen toimitukseen tai siinä ilmenevien epäselvyyksien selvittämiseen, ellei erikseen toisin mainita. Tilatessasi verkkokaupasta sinun edellytetään tutustuneen ja sitoutuneen kulloinkin voimassa oleviin toimitusehtoihin.

Maksutavat

Ota yhteyttä

Kotiantenni Oy
Rakentajantie 31
20780 Kaarina

0402589168
info@kotiantenni.fi
www.kotiantenni.fi
3261319-4

Toimituskulut sisältävät posti- ja pakkauskulut. Esitämme ostoskorissa arvion tulevista toimituskuluista ensisijaisen käytössä olevan toimitustavan mukaan. Tarkat toimituskulut näet valittuasi tilaukselle haluamasi maksu- ja toimitustavat. Käytössä olevat toimitustavat riippuvat ostoskorin sisällöstä ja yhteispainosta. Voit valita kassalla käytössä olevista toimitustavoista sinulle parhaiten sopivan vaihtoehdon jonka yhteydessä tarkka toimituskulu on esitetty.


Toimitusaika


Yleisesti Lähellä-paketin toimitusaika on 1-3 arkipäivää.


Yleisimmät toimitusaikamme Suomeen vaihtelevat tilauksesta ja toimitustavasta riippuen. Poikkeukset toimitusaika-arvioihin on kerrottu, jos ostoskorissa on varastosta loppuneita tuotteita ja ilmoitamme myös mahdollisista viivästyksistä teille välittömästi tilaamisen jälkeen.

Emme vastaa ylivoimaisen esteen aiheuttamista viivästymisistä tai viivästysten aiheuttamista välillisistä haitoista. Verkkokauppa tiedottaa sivuillaan poikkeavista toimitusajoista.

Palautusehdot

Peruuttamisoikeus

Teillä on oikeus peruuttaa tämä sopimus 14 päivän kuluessa syytä ilmoittamatta. Peruuttamisen määräaika päättyy 14 päivän kuluttua siitä, kun viimeinen tavaraerä on vastaanotettu tai ladattavien tuotteiden kohdalla tilauksen vastaanottohetkestä.

Peruuttamisoikeuden käyttämiseksi teidän on ilmoitettava meille päätöksestänne peruuttaa sopimus yksiselitteisellä tavalla (esimerkiksi kirjeellä postitse tai sähköpostilla). Voitte käyttää myös tulostettavaa palautuslomakettamme, mutta sen käyttö ei ole pakollista.

Peruuttamisen määräajan noudattamiseksi riittää, että lähetätte ilmoituksenne peruuttamisoikeuden käytöstä ennen peruuttamisajan päättymistä.

Peruuttamisen vaikutukset

Jos peruutatte tämän sopimuksen, palautamme teille kaikki teiltä saamamme suoritukset, myös toimituskustannukset (paitsi lisäkustannuksia siitä, että olette valinnut tarjoamastamme edullisimmasta vakiotoimitustavasta poikkeavan toimitustavan), viivytyksettä ja joka tapauksessa viimeistään 14 päivän kuluttua peruuttamisilmoituksen saatuamme. Suoritamme palautuksen sillä maksutavalla, jota olette käyttänyt alkuperäisessä liiketoimessa, ellette ole nimenomaisesti suostunut muuhun, ja joka tapauksessa siten, että teille ei aiheudu suoritusten palauttamisesta kustannuksia.

Teidän on lähetettävä tavarat takaisin viivytyksettä ja viimeistään 14 päivän kuluttua peruuttamisilmoituksen tekemisestä. Määräaikaa on noudatettu, jos lähetätte tavarat takaisin ennen kyseisen 14 päivän määräajan päättymistä.

Olette vastuussa vain sellaisesta tavaroiden arvon alentumisesta, joka on seuraus- ta muusta kuin tavaroiden luonteen, ominaisuuksien ja toimivuuden toteamiseksi tarvittavasta käsittelystä.

Lunastamaton paketti


Lunastamatta jättäminen ei ole sama asia kuin palautus tai peruutus. Lunastamatta jätetystä paketista, josta ei ole tehty erillistä peruutusilmoitusta, perimme toimituskustannukset.


Ongelmatilanteet


Mikäli tuote on kadonnut tai vioittunut kuljetuksen aikana tai se ei muuten vastaa tilaustasi, tulee sinun ilmoittaa virheestä viimeistään 14 päivän kuluessa kirjallisesti Peruutusoikeus ja palautusehdot -kohdassa mainittuun osoitteeseen tai soittamalla yhteystiedoissa mainittuun puhelinnumeroon. Jos paketti on selvästi vaurioitunut kuljetuksessa, teidän täytyy tehdä välittömästi asiasta reklamaatio valitsemanne toimitustavan kuljetusyhtiölle.